דיקלציום פוספט (DCP) במזון לבעלי חיים

עמוד הבית מאמרים דיקלציום פוספט (DCP) במזון לבעלי חיים

דיקלציום פוספט (DCP) במזון לבעלי חיים

די קלציום פוספט,  DCP. היא תרכובת כימית אנאורגנית . CaHPO4* 2H2O

חומר זה משחק תפקיד מכריע בתזונת בקר ובעלי חיים שונים אחרים. הוא מרכיב חיוני בפורמולות מזון לבעלי חיים בשל תכולת הסידן והזרחן הגבוהה שלו החיוניים לגדילה, התפתחות ובריאות כללית של בעלי החיים במשק. במאמר זה נסביר את חשיבותו של  דיקלציום פוספט בתזונת בעלי חיים.

DCP מספק לבעלי החיים  את המינרלים החיוניים לצמיחה ולבריאות העצמות ולשיפור העיכול . תוסף זה הוא מקור מצוין לסידן וזרחן.


התרומה של תוסף זה במזון לבעלי חיים היא: 

  • בריאות העצם: בקר  ועופות זקוקים לאספקה מספקת של סידן וזרחן לפיתוח ותחזוקה של עצמות ושיניים חזקות. דיקלציום פוספט מבטיח כי מינרלים אלה זמינים לתמיכה בבריאות העצם.  בגוף החי, כ-80 אחוז מהזרחן ((P נמצאים בשלד. תפקידו העיקרי הוא כמרכיב של עצמות ושיניים. מחסור  בזרחן לטווח ארוך מביא לשינויים בעצמות, צליעה ומפרקים נוקשים.  ההשפעות של מחסור בסידן אינן מוגבלות לשבריריות העצם. בקר יכול לפתח אוסטאופורוזיס. רגלי עופות עלולים להישבר.
  • ייצור חלב: בבקר לחלב הביקוש לסידן וזרחן גבוה במיוחד במהלך ההנקה. DCP מסייע לענות על דרישה זו, ומבטיח ייצור חלב ואיכות אופטימליים.
  • איכות החלב: DCP תורם לשיפור איכות החלב ולשעורי יצור גבוהים
  • גדילה ורבייה:רמות סידן וזרחן נאותות חיוניות לגדילה תקינה  ולתפקודי רבייה בגידול בעלי חיים. דיקלציום פוספט תורם לבריאות הכללית ולחיוניות של העדר.
  • ייצור ביצים : ביצים עם קליפה חזקה ואיכותית. סידן משפיע על ייצור ההורמונים ומכאן משפיע על הרבייה (קריטי לייצור ביציות). בנוסף, סידן שולט בעוויתות שרירים, מה שעוזר בתהליך הטלת הביצים וחיוני ליצירת קליפות ביצה.
  • מערכת החיסון : מסייע לעופות ולבקר לשמור על מערכת חיסון חזקה ולהילחם בזיהומים.
  • עיכול : מסייע לווסת את חומציות הקיבה בבקר ומשפר את ספיגת חומרים מזינים
  • קרישת דם ותפקוד שרירים: סידן ממלא תפקיד מרכזי בתפקוד תקין של מערכות הדם והשרירים. רמות סידן נאותות חיוניות לקרישת הדם, תהליך קריטי המונע דימום יתר בעת פציעות. ברקמות השריר, סידן מקל על התכווצות והרפיה של השרירים, אשר חיוני לתנועה ויציבות. כאשר בקר חווה מחסור בסידן, הם עשויים להציג סימנים כגון עוויתות שרירים, אובדן תיאבון, חולשה וחוסר שקט, המעידים על מאבק הגוף לשמור על תפקודים פיזיולוגיים נורמליים.

הטבלה הבאה מסכמת את דרישות הסידן עבור קטגוריות בקר שונות בהתבסס על שלב הייצור שלהם ומשקל הגוף:

קטגוריהדרישת סידן (% DM)
פרות לבשר0.31%-0.18%
פרות מניקות0.45%-0.3%
עגלים0.45%-0.6%

מקורות מידע:

https://extension.missouri.edu/publications/g2081

Nutrient Requirements of Beef Cattle - Management and Nutrition - Merck Veterinary Manual

*מומלץ להתייעץ עם יועץ תזונה לבעלי חיים או וטרינר כדי לקבל הנחיות מדויקות ומותאמות לצרכים הספציפיים של העדר שלך

 

רמות הסידן הנדרשת לגידול תרנגולות : משתנה בהתאם לגיל, מין, גזע ושלב מחזור ההטלה. סידן חיוני לבריאות התרנגולות ולייצור ביצים. עם זאת, הוא אינו מספיק בכוחות עצמו; ניצול הסידן תלוי גם בשני רכיבים תזונתיים נוספים: זרחן וויטמין D.

  • ויטמין : D וויטמין מסיס בשומן, אשר משפיע על חילוף החומרים של סידן וזרחן, בעיקר באמצעות ויסות כמות הסידן שמשתחררת מהעצמות לזרם הדם.
  • זרחן:  מינרל חיוני לתרנגולות, הנדרש לצורך יצירת עצמות חזקות ולתפקודים שונים בגוף. זרחן חיוני גם לחילוף חומרים של סידן, כאשר חוסר באחד מהם מונע את השימוש היעיל בשני.

רמות הסידן האופטימליות שונות עבור סוגים שונים של תרנגולות ובשלבי חיים שונים. לדוגמה, תרנגולות מטילות זקוקות ל-4-5 גרם סידן מדי יום במהלך תקופת ההטלה. מחסור בסידן עלול לגרום לצריכת סידן מהעצמות של העוף, דבר שעלול לפגוע בבריאותו.

הערכים בטבלה ניתנים עבור תרנגולות שאוכלות, בממוצע, 100 גרם ליום.



מקור:
https://www.chickenfans.com/calcium-for-chickens/

*מומלץ להתייעץ עם יועץ תזונה לבעלי חיים או וטרינר כדי לקבל הנחיות מדויקות ומותאמות לצרכים הספציפיים

החשיבות של יחסי Ca-to-P

שמירה על איזון נכון בין סידן (Ca) וזרחן (P) בתזונת בעל החיים חיונית לבריאות ופרודוקטיביות מיטביות. יחס Ca-to-P האידיאלי הוא 2 ל-1. במקרים מסוימים, במהלך שלבי ייצור שונים ולצרכים הספציפיים של הבקר, עשויים להתקבל יחסים רחבים יותר, עד 7 ל-1 .

חשיבות האיזון:

  • ספיגה וצריכה: רמות גבוהות מדי של סידן עשויות לגרום למחסור במינרלים חיוניים אחרים, כמו זרחן, מגנזיום ואבץ. תופעה זו נובעת מהאינטראקציות בין המינרלים בגוף; עודף של מינרל אחד יכול להפריע לספיגה או לניצול של אחרים.
  • בריאות כללית: שמירה על יחס מאוזן מבטיחה שהתזונה תספק את כל המינרלים החיוניים הנדרשים לתפקוד תקין ולבריאות כללית של בעלי החיים.

 

יחס Ca-to-P בהזנת בקר:

פרות מניקות: 1.5 ל-1 עד 2 ל-1

גידול עגלים: 2 ל-1

פרות לבשר ומעוברות: 2 ל-1 עד 7 ל-1

Poultry TypeAge/StageCalcium (%)Phosphorus (%)Ca:P Ratio
Chicks0-4 weeks1.00.452.2:1
Growing Pullets5-16 weeks0.90.452:1
Pre-Lay Pullets16-20 weeks2.00.454.4:1
Laying Hens20+ weeks3.5-4.00.35-0.4010:1
Broilers0-4 weeks1.00.452.2:1
Broilers5-8 weeks0.90.452:1
Broilers9+ weeks0.80.402:1

יחס Ca:P עבור עופות:

*הטבלה מבוססת על הנחיות כלליות והמלצות ממקורות תזונת עופות שונים. מומלץ להתייעץ עם תזונאי עופות או לעיין בספרות מדעית  ובהנחיות הזנה

אופן הכנסת  DCPלמזון לבעלי החיים

DCP משולב בדרך כלל במנת ההזנה כתערובת מוקדמת או מעורבב ישירות עם מרכיבי מזון אחרים.

יצור DCP

DCP מיוצר בחברתנו בעזרת שני חומרי גלם עיקריים, חומצה זרחתית המיוצרת בקונצרן ICL וגיר מינרל טבעי. החומרים האלו מאושרים למזון לבעלי חיים.

דרישות הרגולטוריות

בישראל, משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפקח על אישור ושימוש בתוספי מזון לבעלי חיים. חשוב לוודא שכל תוסף מזון עומד בתקנים ובדרישות הרגולטוריות לפני השימוש בו. לחברתנו מקונצרן ICL יש את האישור הנדרש ליצור החומר.

הדרישות הרגולטוריות בישראל מבוססות על הדירקטיבות הבאות:

  • תקנה (EU) מס’ 68/2013: כוללת את קטלוג חומרי המזון לבעלי חיים ומפרטת את הדרישות לשימוש בחומרים אלו, כולל DCP.
  • תקנה (EC) מס’ 999/2001: מסדירה את השימוש במוצרים ממקור בעלי חיים במזון לבעלי חיים, כולל DCP ממקור בעלי חיי.

חברת דשנים וחמרים כימיים בע"מ מייצרת מזה שנים רבות את המוצר תוך הקפדה על דרישות הרגולציה לחומר. המתקן מייצר בהתאם לדרישות HACCP שמטרתן:

  • עריכת ניתוח סיכונים
  • זיהוי נקודות בקרה קריטיות
  • קביעת טווחי סטייה של הנקודות הקריטיות
  • קביעת נקודות בקרה קריטיות לניטור
  • קביעת פעולות מתקנות
  • קביעת נהלי אימות
  • קביעת נהלי תיעוד ושמירת מסמכים

סיכום: דיקלציום פוספט המשמש כתוסף מזון בתעשיית המזון לבעלי חיים. היא מקור משמעותי לסידן ולזרחן. DCP חיוני בתזונת בעלי חיים כמו בקר ועופות בשל תכולת המינרלים הגבוהה שבו, המסייעת לתמוך בבריאותם, גדילתם והתפתחותם התקינה. חשוב לכן להקפיד ולרכוש ממקורות מאושרים הנבדקים ע"י משרד החקלאות .